top of page

B L O G

Hi, I'm your

my name is

Alchymista

Vyhledat

Imbolc, zimní svátek 🌱🔥 světla a obnovy

V článku najdete:

  1. pár slov o tom, co je Imbolc

  2. jakou symboliku Imbolc přináší pro naší vnitřní krajinu

  3. tipy na Art Coaching pro první únorové dny

  4. video pro výrobu Brigitina kříže - jarní symbol očisty a plodnosti

  5. koučovací otázky pro období kolem Imbolcu - Hromnic

  6. e-book pro rozvoj ztělesněného uvědomění


 

Přiroda se pomaličku začíná probouzet. Slyšíte jak ptáci zpívají častěji a více nahlas? Únor s sebou přináší pomalé probouzení přírody a slábnutí zimy. Neviditelná semínka pod širokými vrstvami sněhu čekají, až je konečně přivítá světlo a teplo slunce. A my, stejně jako semena, čekáme, až prorazíme ještě zmrzlou půdu země, aby nás přivítalo jaro s krásnými barvami. Stejně jako květiny a zvířata jsme i my opět více voláni ven. Dny se začínají znatelně prodlužovat. A i když je stále chladno, obloha se nyní častěji ukazuje v té nejvelkolepější modři. A vstup do měsíce února nám připomíná návrat světla a očištění.



Imbolc, také známý jako svátek světla, je jedním z osmi pohanských svátků, který se slaví na začátku února. Přestože je méně známý než svátky jako Beltane či Samhain, má svůj význam a spojení s přírodou, které nám může poskytnout inspiraci pro naši psychiku. Tento svátek se obvykle slaví 1. nebo 2. února a je spojen s bohyní Brigid, bohyní ohně, poezie, léčitelství a plodnosti.


Její příchod symbolizuje probouzení zimního spánku přírody. Podle pohanského folkloru se v tento den Brigid probouzí a přináší s sebou světlo, teplo a nový život. Jednou z tradičních oslav Imbolc je zapalování bílých svíček. Svíčky symbolizují Brigidino světlo a jsou zároveň zdrojem tepla a naděje v temnotě zimy. Mnoho lidí si v tento den zapaluje svíčky a umisťuje je na oltáře, okna či do zahrady. To je způsob, jak vyjádřit podporu probouzející se přírodě a vyjádřit vděčnost za světlo, které se vrací. Dalším zvykem spojeným s Imbolc je tvorba Brigidino kříže. Tento kříž je vyroben z rákosových stébel a symbolizuje ochranu a požehnání. Je zavěšen nad dveřmi nebo okny, aby chránil domácnost před zlem a přinášel do ní štěstí. Výroba tohoto kříže je zábavnou a kreativní činností, kterou můžete sdílet s rodinou a přáteli.


Imbolc je časem, kdy zima ustupuje a příroda začíná projevovat své nové životní síly. Imbolc přichází v období, kdy zima ještě nepřekonala svůj vrchol, ale slunce začíná získávat na síle. Je to doba, kdy se probouzí příroda ze zimního spánku a začínáme postupně pozorovat první známky jara. Tento svátek je spojen s plodností, očistou a novým začátkem.


Příroda nám v tomto období ukazuje svou sílu a odhodlání. Ještě se setkáme s chladným větrem nebo sněhem a do toho rostliny začínají vyrážet zpět ze země, zvířata se připravují na nový život a slunce se pomalu vrací na oblohu. Tento cyklus nám může sloužit jako připomínka, že i když se někdy cítíme zatíženi a zima naší duše přetrvává, vždy je možnost nového začátku a obnovy.



 


Jedním z hlavních aspektů Imbolcu je spojení s přírodou. Tento svátek je příležitostí pro nás všechny připomenout si důležitost propojení s přírodou a vyjádřit svou vděčnost za její dar života. Můžeme se inspirovat přírodními cykly, které se v této době objevují kolem nás, a naučit se žít v souladu s přírodou.


Imbolc také může sloužit jako inspirace pro naši psychiku. Stejně jako příroda, i my sami procházíme obdobím obnovy a nového začátku. Můžeme se inspirovat energií a sílou, kterou příroda projevuje, a přenést ji do našeho osobního růstu a rozvoje. Imbolc nám připomíná, že jsme součástí většího celku a že můžeme najít sílu a inspiraci v přírodě kolem nás.





ART COACHING

Zde je několik nápadů, které nám pomohou spojit se s přírodou a projevit naši kreativitu během začínajícího února.


1. Vytvořte si vlastní Imbolc oltář:

Sbírejte předměty z přírody, jako jsou větvičky, květiny nebo kamínky, a vytvořte si malý oltář ve svém domě. Můžete přidat svíčky nebo kalíšek s vodou, abyste připomněli symboliku ohně a vody spojenou s Imbolcem.


2. Malování na přírodní materiály:

Použijte listy, kameny nebo větvičky jako plátno pro svou uměleckou tvorbu. Můžete použít přírodní barvy, jako jsou rostlinné barvy nebo jíly, a vytvořit své vlastní umělecké dílo, které v sobě nese sílu a energii Imbolce. Pro Imbolc se nejlépe hodí bílá barva.


3. Meditace v přírodě:

Vydejte se na procházku do přírody a najděte si klidné místo, kde se můžete zaposlouchat do zvuků a pocitů kolem sebe. Uvolněte svou mysl a propojte se s energií přírody. Můžete si představit, jak vás příroda obklopuje svou láskou a podporou.


4. Vytvoření Imbolc sochy:

Použijte modelovací hmotu nebo hlínu a vytvořte si sochu, která symbolizuje obnovu a nový začátek. Můžete si vybrat motiv květiny, ptáka nebo jiného symbolu Imbolce. Během tvorby se soustřeďte na pocit obnovy a síly, kterou Imbolc přináší.


5. Vyrobte si Brigitin kříž z větviček nebo slámy:


Tao aktivita se skvěle hodí pro propojení přírody, umění a koučování.

Přiměje nás jít ven, do přírody, pro sběr větviček. Doma si pak můžeme udělat chvilku pro výrobu křížku. Což je nejen skvělá kreativní práce, ale také i meditativní činnost. Můžeme ve chvilce klidu rozmýšlet nad svými záměry pro tento rok. Můžeme si představovat jak naše nové projekty a cíle, které si chceme tento rok splnit pomaličku nabírají sílu pro to, aby mohly co chvíli vyrašit jako zelené pupeny stromů. Využijme tuto dobu a svátek světla a nových začátků i pro rozsvícení světla v naší vnitřní krajině. Je to čas, kdy je nám prospěšné udělat ve své vnitřní krajině a i té vnější kolem sebe jarní úklid. Chcete přeci, aby vaše nové nápady, projekty a sny měly kolem sebe čisto a hezky uklizeno, nebo ne?





NATURE COACHING

Shinrin Yoku cvičení inspirované Imbolc může být skvělým způsobem, jak se spojit s přírodou, obnovit se a vnímat energii nového začátku. Ať už se rozhodnete praktikovat tyto nápady během samotného svátku Imbolc, nebo kdykoli jindy, buďte si vědomi svého okolí a užívejte si přítomnosti v přírodě.


1. Ranní procházka:

Vstávejte brzy ráno a vydejte se na procházku do lesa. V této časně jarní době můžete pozorovat probouzející se přírodu a vnímat první sluneční paprsky. Uvolněte mysl a dýchejte hluboce, abyste se napojili na energii obnovy.


2. Ritualní kruh:

V lesním prostředí si vytvořte malý kruh z větví a květů. Sedněte si do středu kruhu a zaměřte se na svou přítomnost a spojení s přírodou. Představte si, jak se obnovuje a oživuje, stejně jako příroda kolem vás.


3. Stromová meditace:

Vyberte si strom, který vás zaujme, a přitiskněte se k němu zády. Zaměřte se na jeho pevnost a stabilitu. Vnímejte jeho energii a spojení s kořeny, které sahají hluboko do země. Cítěte, jaké síly vás napojují na zemi a poskytují stabilitu.


4. Přírodní rituál:

Přineste si s sebou větvičku nebo květinu z přírody a najděte si klidné místo. Věnujte chvíli pozornosti této rostlině a vyjádřete vděčnost za obnovu a nový začátek, který Imbolc přináší. Můžete také zazpívat nebo zarecitovat básničku, abyste vyjádřili svou radost ze života.


5. Procházka bosýma nohama:

Pokud je počasí příznivé, vyzujte si boty a projděte se bosýma nohama po zemi. Vnímejte dotek a energii, kterou vám příroda předává přes vaše nohy. Představte si, jak se s každým krokem propojujete s energií země.





 

KOUČOVACÍ OTÁZKY

Zde je deset koučovacích otázek, které vás mohou inspirovat a provést procesem sebepoznání během tohoto únorového svátku:


1. Jaké změny v přírodě pozoruješ při přechodu zimy do jara? Jaké změny bys chtěl(a) pozorovat ve svém životě?


2. Které rostliny nebo květiny symbolizují pro tebe jaro a nový začátek? Jakou roli mohou tyto symboly hrát ve tvém životě?


3. Které části tvého života potřebují očistu a vyčištění, stejně jako příroda v tomto období? Jaký krok bys mohl(a) udělat pro jejich očistu?


4. Jaké nové nápady nebo projekty se ti v poslední době rodí? Jak bys je mohl(a) podpořit a rozvíjet?


5. Jaké jsou tvé sny a cíle pro nadcházející období? Jaké kroky by bylo potřeba udělat pro jejich dosažení?


6. Jaké jsou tvé představy o svobodě a růstu? Jak můžeš využít energii Imbolcu k tomu, abys se vymanil(a) ze svých omezení a rozvíjel(a) se?


7. Jaké jsou tvé vnitřní zdroje síly a inspirace? Jak můžeš posílit své vnitřní zdroje a využít je pro svůj osobní rozvoj?


8. Jaké jsou tvé rituály a zvyky, které ti pomáhají se spojit s přírodou a sebou samým? Jak bys mohl(a) tyto rituály prodloužit a prohloubit?


9. Jakým způsobem můžeš přinést více rovnováhy do svého života? Jaké oblasti v tvém životě jsou momentálně nerovnovážné a jak je můžeš vyvážit?


10. Jak můžeš svátek Imbolc slavit a oslavovat tak, aby to mělo pozitivní vliv na tvou psychiku a celkový stav? Jaké konkrétní kroky bys mohl(a) udělat, abys toho dosáhl(a)?


Poslední zimní měsíc a jeho svátek Imbolc nás také může inspirovat k hlubší všímavosti k našemu tělu. Má ještě stále dostatek dobré výživy, odpočinku a péče? Stáhněte si obrázky, ze série e-booků v Nature Joureny, které vám (pro vaše tělo) pro tyto zimní dny, posílám jako dárek, zdarma.




 

Doufám, že vás tento článek inspiroval a pomohl vám prozkoumat své vlastní hlubinné úvahy během svátku Imbolc. Mějte klidnéa obohacující únorové dny.


Soňa



B L O G

See you soon

again

Alchymista

silhouette of trees and mountain under blue sky at nighttime_edited.jpg
bottom of page