top of page

B L O G

Hi, I'm your

my name is

Alchymista

Vyhledat

Hoří v tobě oheň 🟡 vnitřní transformace?

Jak toto téma vidí absolventka 7 EP výcviku koučování Viktoriia Rozsokha, členka ALUMNI ⤵️

 

Jak se z housenky stane motýl? Jak ví, kdy je na čase roztáhnout křídla a prolomit se z kukly ven? Trpělivě důvěřuje svému bytí a absolutně věří své vnitřní síle, z kukly se dostává, až když jeho křídla jsou dostatečně silná, aby se samostatně prolomil ven.





"A přišel den, kdy riziko zůstat pevně v poupěti

bylo bolestivější než riziko rozkvětu."


Anaïs Nin




Každý někdy má období, kdy není spokojený s tím, kdo je, jak vypadá, nebo co dělá. Chceme změnu, jinou cestu, nový život. Ale chtít nebo snít neznamená konat. Je jednoduché zůstat v tom, co máme, co známe, a čekat, až se to změní samo nebo to za nás někdo rozhodne. Ale změna je jako tanec, buď se necháš vést, a nebo vedeš.



 

Kdo ve svém životě jsi? Vedeš nebo se necháváš vést?

Dopřáváš si změnu, nebo si změna dopřává tebe?


 


Když změny přicházejí z vnějšího světa, vyžadují po nás vnitřní přizpůsobení. Partner, práce, počasí, politika. Každý den je kolem nás nespočet vnějších stimulů čekajících na naše reakce. Můžeme to pasivně přijímat a stěžovat si na to, co se nám děje, nebo převzít zodpovědnost a aktivně tvořit vlastní realitu.



Když se třeba v práci dozvíš, že přijdou změny, které ti nesedí, zůstaneš a přizpůsobíš se? Nebo v tom vidíš příležitost vydat se novým směrem, po kterém tajně toužíš?






Naše reakce vycházejí z našich životních zkušeností, zrcadlí náš vnitřní svět a sílu. Každá životní zkušenost přináší příležitost hlubšího sebepoznání a mentálního posilování, a tím pěstuje naši jedinečnou identitu. Může to znít jednoduše, ale stejně tak jako fyzické cvičení, i to mentální, je pěkná dřina. Ale až nastane okamžik zlomu, tato vypěstovaná síla a odvaha konat nám umožní naslouchat volání a vydat se do neznáma, na prah transformace. Krok dopředu je vždy krok dovnitř, blíž k sobě samému.



Co je vlastně transformace?
Co to pro tebe znamená?
Už si ji poznal, nebo se na ní teprve chystáš?



Slovo “transformace” přišlo do mého života, když jsem nejvíc cítila, že hodnoty, kterými jsem žila, a přesvědčení, na základě kterých jsem se rozhodovala, mi už vnitřně nesedí, neslouží a nedělají dobře. Nevěděla jsem, co to reálně znamená pro mojí budoucnost, ale rozuměla jsem, co to znamená pro mojí přítomnost. Pro to, abych mohla doopravdy vpustit do svého života něco nového a přiblížit se tak k mému skutečnému já, musím se nejdřív smířit s tím, co jsem zažila, kdo jsem byla a s poděkováním se rozloučit s tím, kdo už nejsem.







"To, čím jsme dnes, pochází z našich myšlenek včerejška a naše současné myšlenky budují náš život zítřka: náš život je vytvořen naší mysli."


Buddha








Transformace neznamená změnit se od základu, ale přijmout to, kým jsme byli a kým jsme se stali. Je to příležitost zacelit naši skutečnost krok za krokem, a přiblížit se našemu nejvyššímu potenciálu. Je to síla, pronikající do hlubin toho, kdo doopravdy jsme, abychom rozpoznali stagnující, nefungující formy a nahradili je bouřlivým ohněm změny. Transformace je dynamický a individuální proces vědomé integrace starého s novým. Občas je to radikální, občas postupné, ale obojí začíná rozhodnutím a konáním. Protože, změna nemusí být to, co se nám děje, ale to, co si sami aktivně dopřáváme a podvědomě přitahujeme.



Nejsem tím, co se mi přihodilo, ale tím, čím jsem se rozhodl stát

C.G. Jung



Když jsem si jednoho dne uvědomila, že do svého zajetého života už prostě nepatřím a nemá mi co dát, rozhodla jsem se konat. Z Liberce do Londýna, z gymnázia do mezinárodního internátu, ze známého do naprosto neznámého, a to ve svých 16ti letech. Nepochopená rodinou a přáteli, sama, s kufrem a touhou změnit scénář svého života, jsem v sobě zapálila neuhasínající vnitřní oheň. Byl to pro mě definující moment uvědomění. Finální pád dětství a absolutní převzetí zodpovědnosti za můj osud. Od té doby vím, kde se nachází moje síla, vím, kde jí čerpat a vím, jak chutná transformace. Od té doby jsme se totiž dívaly do očí mnohokrát, (ale o tom zas někdy příště).



 

Co ti pomůže vykročit na cestu blíž sám k sobě?

Jaké vnitřní síly se v tobě potřebují probudit?


 



Pro mě je to odvaha jít si za svým cílem, svou vlastní cestou. Důvěra, že zvládnu jakoukoliv situaci, kterou během toho zažiju. Ochota přijímat to, kdo jsem a kým se stávám, a loučit se s tím, kdo už nejsem a i s těmi, s kterými už nejsem v souznění. Přijetí toho, že vnější a vnitřní změna je dynamická součást mého života, která se mnou vytváří vysněnou realitu.



 

A co ty? Pociťuješ volání po něčem novém?

Je něco, po čem tvé srdce touží, ale racionální mozek zatím nepovoluje?

Jsi připraven/a se k tomu postavit proaktivně a rozpálit svoji vnitřní sílu?


 


Koučink je perfektní nástroj pro toho, kdo hledá podporu v časech změny a nejistoty, kdo se chce zaměřit na aktivní tvarování budoucnosti dle vlastních představ a potřeb. Je to proces, který ti nesoudí, nenapovídá, a ani neříká, co máš dělat, ale pomáhá ti slyšet své vlastní rady a řešení. Rozvíjí sebepoznání a pomáhá posilovat sebedůvěru a sebeúctu, tak aby si mohl/a žít život podle vlastních pravidel.



Bude mi ctí být tvým průvodcem změnou.

Viktoriia




B L O G

See you soon

again

Alchymista

silhouette of trees and mountain under blue sky at nighttime_edited.jpg
bottom of page